Slovensky English Cesky Deutsch Magyarul Polski     Szombat, 13. Július 2024.  
 Bemutatkozás  Szállás  Fürdőhelyek  Afrodita - wellness  Várak és kastélyok  Síelés  Pihenés, szórakozás  Környező települések  Kapcsolat  

Kenyeredi kastély

V stredu 10. marca 2010 Kuneradský zámok opat po rokoch horel.
Požiar, ktorý hasilo 33 hasičov a likvidovali ho takmer 25 hodín, zničil skoro celú zrekonštruovanú strechu, krov a novú krytinu. Hasením požiaru bola poškodená aj elektroinštaláciu a steny v interiéri. Fotogalériu ohorenej strechy si možete pozriet tu!

Kenyeredi kastély
Ez a vadászkastély 1914 és 1916 között épült, Ballestrem gróf építtette a kenyeredi völgyben található község fölé. A modern szecesszió lelkületében lett felállítva, a francia építészet mintája szerint.
A kimagasodó középpontú épülettömböt a tornyok, árkádok, teraszok és külső lépcsőzetek teszik változatossá.
A manzárdablakokkal díszített magas tetők gótikus székhely benyomását keltik. A romantikus hangulatú kastély belső tere is ebben a szellemben lett kiépítve. Eredetileg ez a kastély az akkori osztrák és német császárok nyaralóhelyének is készült, ezt a tervet azonban megsemmisítette az 1. világháború. A Ballestrem család modernül berendezett alkalmi székhelye saját vízhajtású villanyteleppel is rendelkezett. A kastély mellett vízesés található, amelyet a turbina hajtóművéből származó hulladékvízből jött létre.
A grófi család művelt volt, barátságos és vallásos. A várban felállíttatták szent Teréz kápolnáját. 1944. szeptember 25.-én a kastélyt felgyújtották, mert partizáncsoport állomásozott benne. 1959-ben rekonstruálták és azóta egészségügyi célokat szolgál.


Odporúča www.kunerad.sk